PÉCS-GYÁRVÁROSI PLÉBÁNIA ÉS TEMPLOM története

A Pécs-Gyárvárosi templom és plébánia Pécs keleti városrészén a 6-os út mentén fekszik, sokan mint a város Keleti Kapuját emlegetik ezt a monumentális, messziről jól felismerhető neoromán stílusban épült épületegyüttest.
A templomépítése 1927-ben kezdődött el az egyház és a város összefogásával. A templomnak és a plébániának 1941-ig a Pécs Szabad Királyi Város volt a kegyura, fenntartója.
A templom építése 1928. április 30-án kezdődött el és 1929. október 6-án már fel is szentelte Virág Ferenc akkori megyéspüspök. A templom és a plébánia terveit Pilch Andor neves építész készítette. A templom neoromán stílusban épült, kissé a modern építészeti irányt követve. Méreteit tekintve: belső mérete: hossza 40 m, szélessége 17 m, magassága 10 m, toronymagassága a kereszt csúcsáig 42 m.
A templomban nagyon sok értékes műtárgy készült, legelső helyen a két bejárati kapu űrmezejében található domborműveket kell megemlíteni, a nyugati kapu felett a templom és a munkások védőszentjének alakja Szent József van, karján a kis Jézussal, a két oldalán egy munkás család tagjait láthatjuk. Az északi kapu felett a templom kegyurának és fenntartójának Pécs Város címerét, mellette két oldalt a városrészt jellemző gyárkéményt láthatjuk a templommal. A domborművek a Zsolnay Gyárban készültek pirogránit anyagból.
A következő értékes műremek a keresztelőkút, melynek alsó része carrarai márványból készült, a teteje pedig egy darab rézlemezből készült, ami a magyar Szentkoronát ábrázolja, ennek érdekessége, hogy több mint 10000 kalapácsütéssel formázták meg a lemezt.
Igazi iparművészeti műremek a templom keresztúti stációs képei, melyek neves szobrászművészek tervei és mintái alapján a Zsolnay Gyár több színben majolikázva készítette el. Ez Magyarországon egyedi kivitelezés, amit templomokban lehet találni.
Természetesen a templom igazi fő ékessége a templom főoltára, melynek felsőrésze lengyel fehér márványból, az alsó része pedig siklósi vörös márványból készült. A főoltár dísze a Szent József szobor, karjában a kisded Jézussal. Ez a szobor Tóth Gyula szobrász keze munkáját dicséri, aki ruskicai márványból faragta ki ezt a szép alkotást.
A főoltárban lévő tabernákulomot két márványba faragot angyal fogja közre. A főoltár őskeresztény, beuroni stílusban készült el.
Nem szabad elfeledkeznünk a mellékoltárokról, melyek siklósi rózsaszín márványból készültek, az egyiken Jézus Szíve szobra, másikon a Szeplőtelen Szűz Mária szobra található, szintén kimagasló budapesti szobrászok alkotásai.
A templomban megtalálható a híres orgonaépítő mester Angster József és fiai által 1939-ben készített orgona. A templom orgonájának sajátossága, hogy ez a 11. legnagyobb orgona, melyet az Angster művek készítettek.
Kimagaslóan szépek a templom festett ablakai, kifejezetten a keleti bejárat felett található, a Szentlelket galamb formájában ábrázoló alkotás, mely a napfelkeltekor beragyogja a templom belsejét.
A templom mind építészetileg, mind iparművészetileg értékeket képvisel, mely az arra járó híveknek illetve turistáknak sok látnivalót hordoz magában.

 

 

Nagykozár
Pécs - Vasas
Ellend
Romonya
Pécs - Somogy
Bogád
Pécs - Újhegy
Pécs - Hird
Pécs - Gyárvárosi templom
Pereked